DENEYİMLİ GEZGİN

Gezmek sizin için ne ifade ediyor ?

Sıradan bir soru gibi gelse de ,mutlu biten bir tura gitmezden önce kendinize bunu sormanız gerekiyor diye düşünüyorum .Tura gitmenizin nedeni alışveriş mi ,öğrenmek mi ?Görmek mi ?

Bir rehber olarak ,yaşadıklarımdan öğrendiğim acı gerçek ,tura katılan pek çok kişinin programı bile okumadığına şahit oluyorum .

Gezilerinizden ,iz bırakmayan, öğretici olmayan, hızlıca koşar gibi gidilen yollardan oluşan bir tur mu sizin isteğiniz ?

Tüketilmiş bir tur tecrübesiyle değil, kalıcı bir kültürel hafızayla geri dönerken dünyanın çeşitliliğini tarihsel ve kültürel bir filtreden geçirecek yeni yaklaşımlara sahip olur ve kendinizi bir şeylerin “eksik” kaldığı duygusuyla tekrar aynı yere gitmek zorunda hissetmezsiniz.

Geziye çıkmazdan önce nelere dikkat ediyorsunuz sadece fiyatı mı ?

Seyahat acentasının gerçek bir acenta kimliği varmı ? yola çıkacağınız şirketin TÜRSAB (Türkiye seyahat Acentalar birliği) kaydı varmı?kayıtlı olan acenta şirketleri türsab tarafından tur aracınızın camlarına asmaları için plaka vererek sizin kaçak olmayan bir tur şirketi ile seyahat ettiğinizi onaylar .Bu plaka sizin tura katıldığınız yıl ile aynı olmak zorundadır .

bunun için birkaç dakikanızı ayırıp sorgulama yapmanız gereklidir.

https://www.tursab.org.tr/acenta-arama

Bu sitede kayıtlı olmayan bir şirket, sizin olumsuz bir olay ile karşılaştığınızda kanuni olarak haklarınızı arayamaz .

Deneyimli gezginler, seyahatleri esnasında hiç hesapta olmayan durumlarla karşı karşıya kalabileceklerini bilir. Önemli olan, bu gibi durumlarla karşılaşıldığında seyahat şirketinizin, size hızlı biçimde çözüm üretebilmesidir.

Tura çıkmazdan önce tur iptal sigortası poliçelerinizi imzaladınız mı ?

Gezinizde kötü sürprizlere yer bırakmamak için ,size bu poliçeler sunulmuyorsa lütfen israr ederek poliçenizi imzalayarak görmek isteyin Seyahatin İptali Teminatı genellikle Türsab sigortası ismi ile dahil olan hizmetlerin içinde sizden parası alınan bir bedeldir . Herhangi bir sebepten ötürü gezinizin iptal edilmesi ya da sekteye uğraması durumunda zararınızın tazmini için en etkili yöntemlerdir. Bu sebeple tüm gezginlerin, sigortalı olmasına son derece önem veren seyahat şirketleri tercih edilmelidir .

Seyahat Sağlık Sigortanız varmı ?

Yurt Dışı turlarınızda mutlaka edinmenizi şiddetle öneririm .Tıbbi tedavi ve masraflarınızı kapsar. bagaj kaybı ya da gecikmesi, vefat, ciddi kaza,acil müdahale gibi konuları kapsar .Maalesef çok az turizm şirketi yurt içi gezilerde bu sigorta poliçesini tanzim eder .Satın aldığınız dahil hizmetlerin dışında tutarlar .

Tur Sözleşmesini imzalayarak yanınıza aldınız mı?

Tura Katılım Formudur .En önemli belgenizdir . Kanuni haklarınız elinizde bu belge var ise geçerlidir .

Bu belgeleri imzaladığınızda ,siz bir adım daha mutlu biten bir tura yaklaşmış olacağınızı size hatırlatmak isterim .

Tura çıktığınız rehberin TUREB (Türkiye Rehberler Birliği ) kimlik kartı mevcut mu ?

https://rbs.tureb.org.tr/belgedogrulama/index

yukarıdaki linki kullanarak kaçak bir rehber ile gezmediğinizden emin olabilirsiniz.

REHBERLİK eğitimi almış bir rehber ;İyi kumaşı bulup ona göre kesim yapan terziler gibi, yaratıcılığı ön planda tutarak, evrenimizin zenginliklerini en iyi şekilde işleyip gezginlere sunar. Evrenselde yereli yakalayanlar, empati gücü ve çift yönlü iletişim kurma becerisiyle misafir beklentilerini bu güzergâhlara yansıtır.

Rehber ve acenta, birbirinden ayrılmaz bir parçadır .Her ikisi de sizinle daha güzele nasıl ulaşırız için çaba sarfeder.

Fotograf / Mehmet Baysal

KEYFİYE,KUTNU NEDİR

Türkistan’da başlayan kuraklık ve kıtlıktan dolayı ecdadımız Türkistan’dan (Orta Asya) Anadolu’ya doğru göç etmeye başladıklarındayolda önceden gidenlerin, sonradan gelenleri, sonradan gelenlerin önceden gidenleri tanıyabilmeleri için Türk Boylarının Aksakallı Beyleri gittikleri yerlerde yiğitlerin birbirleriyle olan iletişimin kopmaması ve gittikleri yerlerde birbirilerini tanımak maksadıyla ortak bir parolanın olması gerektiği fikrine varırlar. Yine bir yaz günü Oğuz Beyleri…

BEN olmaya hazırım

50 yıldan geriye ne kaldı diye geçiriyorum bu sıralar aklımdan İçinden yol geçen hikayelerin neresindeyim . Körfez Savaşını gördüm. Hatırlarım karartma gecelerini. Defter kapladığımız lacivert kağıtlarla pencereleri örttüğümüzü.Babamın, savaş döneminde aç kalırız diye erzaklar alıp geldiğini hatta kadayıf ve ceviz aldığını bilirim . Gülümserim hep bunu hatırladıkça . Her an çağırılabilir babam da diye,korka korka…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: