Göbekli Tepe’nin seramik öncesi-neolitik enstalasyonları ‘T-sütunları’ ile ünlüdür: işçilik ve anlatılar açısından dikkate değer kabartmalar taşıyan ve insanın stilize edilmiş temsilleri olarak yorumlanan yekpare taş sütunlar. Yapı araştırmaları açısından bakıldığında, bu ‘T sütunlarının’ dokunduğu yapısal yapılar da aynı derecede etkileyici ve önemlidir.
ALMAN ARKEOLOJİ DERNEĞİ KAZI NOTLARINDAN …
Binlerce yıl gerisinden bir ses yükseliyor .
Ne biliyorsan doğru ,ne biliyorsan yanlış …
Şanlıurfa merkezden 17 km uzaklık da bulunan bir kazı alanı .
Nisan aylarının ilk haftası ise geliş tarihiniz , uçsuz bucaksız bir sarı yabani hardal çiçekleri sizi filimin ilk sahnesine hazırlar gibi olacaktır .
1992 yılında Birecik Barajı yapım aşamasında sular altında kalacak çevrede, acil kurtarma kazıları sürecinde başlayan kazılardan, birisine eşlik eden Klaus Schmidt neolitik döneme denk gelen, Nevali Cori yi kazmaktadır .
Kazı başkanı Klaus Schmidt‘e göre ,burada bulduğu bulgular ile yakın çevrede başka bir şeyler daha olmalı düşünceleri yer almaktadır.Çok uzun sürmeden ,yakın çevreden bir ses yükselir .
Göbekli tepe olarak alınacak olan yerde kazılar 1994 yılında başlar .Alman arkeoloji Enstütüsü ile buradaki alanda yüzey araştırması sonucu bu bölgenin kazılmasına tahminden daha uzun süreceğini hissetmektedir.
İlk yüzey taraması sonrası kazılarda kemikler bulunur . Aslında kazı başkanı arkeologun kendi söylemlerinde uzun müddet insan kemiği aramıştır. Neden mi ?
Bölge taraması sonrasında taş yaşının 12.000 yıl vermesinden dolayı .
Nevali Çorinin belki mezarlığını bulacağını düşünmek ve istemektedir.
Bu şekilde ezber bozmayan bir teori olacaktır .
Ama olmaz bulunan kemikler ceylan kemiği bilgisini vermektedir .

Biraz daha derinleşir kazılar ve artık çıkan sonuçlar hiç bildik değildir Bilinenlerin tersine dönüş başlar ve 12.000 yıllık geçmiş ile karşı karşıyadır tarih ..
Peki bu durumda yorumlar nasıl olacaktır . Bilinmezlere bir soru daha eklenir .Yaşam alanı değildir .köy kalıntısı değildir .Nedir ?
Mabettir VEYA tapınaktır .Peki öyle ise .Tarım inançtan önce mi geliyor sorusu gelecektir akıllara .Ne biliyorsak doğru ne biliyorsak yanlış .Yeniden tarihin yazılması gereken yerdir . Tek gerçek bu!
Ruhunuza içinde yol olan hikayeler geliyorsa beklerim .Daracık vakitlerde olmasın bu gelişiniz,uzun anlatımları hak ediyor Göbekli tepe ..

Minik notlar ;
– Gezi programında Şanlıurfa Arkeoloji müzesi mutlaka görmeniz gerekiyor
Neden mi : bu kazı alandan çıkan eserler müzede sergileniyor ve doğum yapan kadın sahnesi mutlaka görülmeli
-Sinevizyon gösterisine zaman ayrılmalı
-Göbekli tepe yi en güzel anlatan kaynak soranları hissediyorum .
Tek bir eser ! Kazı başkanı olan Klaus Schmidt göbekli tepe kitabı emin olun yeterli olacaktır . Magazin eserlerden uzak durmakta fayda olduğunu düşünüyorum .
Doğu Güneydoğu birlikte yapnıştık
Tası hala damağımda
Seninle gezmek çok güzeldi
Yenilerinde birlikte olalım
BeğenLiked by 1 kişi